Vetyhankkeet kehittyvät – käytettäviin tuoteratkaisuihin on syytä kiinnittää huomiota

27.09.2024

Vetyhankkeet edellyttävät turvallisia tiivistevalintoja

Vetyyn liittyvät standardit ja lainsäädäntö ovat vasta kehittymässä, ja suurin osa vetyhankkeista on vielä suunnitteluvaiheessa. Prosessiteollisuuden toimittaja KLINGER Finland kehottaa nyt panostamaan turvallisiin tiiviste- ja venttiilivalintoihin.

KLINGER Finland on prosessiteollisuuden ratkaisutoimittaja tiivistämiseen ja venttiileihin. Lisäksi tuotevalikoimaan kuuluvat merkintälaitteet, valvontajärjestelmät sekä koneautomaation anturit ja moottorit. KLINGER Finland Oy kuuluu kansainväliseen KLINGER-konserniin.

– Olemme yksi harvoja yrityksiä, jotka valmistavat itse tiivistemateriaaleja ja venttiilejä, ja joka pystyy yhdistämään näiden osaamisen, kertoo myyntipäällikkö Jukka von Hertzen.

Vetyyn liittyvien ratkaisujen osalta yritys pyrkii olemaan edelläkävijä, ja se on ensimmäisiä toimijoita, jolla on jo kokemusta Power-to-X vetylaitoksen tiivistämisestä. Lisäksi yrityksen tuotteita on käytössä myös erään hankkeen korkean paineen vetylinjassa.

Myyntijohtaja Axel Barman näkee, että nopeasti kehittyvä vetymarkkina on vielä esimerkiksi standardien osalta murrostilanteessa. Vetyä aidosti käsitelleitä yrityksiä ja asiantuntijoitakin on toistaiseksi vielä vähän.

– Uusia konsepteja tulee esille viikoittain, mutta konkreettisten käytettävien ratkaisujen osalta tilanne on vielä melko epäselvä. Lainsäädäntö on vasta kehittymässä, eikä vetyä ole koskaan aiemmin käsitelty tällaisessa mittakaavassa.

Asiakkaiden tulee vaatia riittävästi testaukselta

Barmanin mukaan tiivisteiden tiiveystasoja ei ole aikaisemmin totuttu vertailemaan tarkasti. Vedyn suhteen tämä on kuitenkin todella tärkeää. Pienimolekyylinen vety on haastava tiivistää ja pahimmillaan turvallisuusriski.

– Vetypäästö voi aiheuttaa vaaratilanteen. Toisaalta silloinkin, kun päästö ei ole suora riski, se on kustannusriski. Laitostasolla tiivistevalinnat voivat vuodessa aiheuttaa tuhansien kuutiometrien päästöeron.

Tämän takia tiivisteiden testaaminen onkin ehdottoman kriittistä. Positiivista on, että tiivisteitä on perinteisesti testattu heliumilla, jonka ominaisuudet vastaavat vetyä. Helium-testeistä voidaankin tehdä hyvät päätelmät siitä, miten tiiviste toimii myös vedyn kanssa.

Tiivistevalinnoissa voi käyttää gasketdata.org EN13555 -arvoja tiivisteiden vuototasojen vertailuun. Jos tiivisteellä ei ole näitä arvoja, sitä ei tule käyttää vedyn eikä minkään muun väliaineen kanssa teollisuuskäytössä.

– Gasketdataa ylläpitää voittoa tavoittelematon osapuoli, joka vertailee tiivistevalmistajien tuotteet sekä julkaisee vertailudatan kaikkien käyttöön, Barman kertoo.

KLINGER WLP Waveline on gasketdata.org-tietokannan tiivein tiiviste. Ero perinteiseen tasotiivisteeseen vuototasossa on yli tuhatkertainen.

– Asiakkaiden täytyy nyt opetella vertailemaan vuototasoja, koska vetykäytössä erot ovat huomattavasti dramaattisempia kuin monen muun väliaineen kanssa. Tämän osalta tietämys on vasta nousemassa. Turvallisuusnäkökulmasta oikeiden valintojen tärkeys on kuitenkin ilmiselvää, Barman summaa.

Vetyhankkeet edellyttävät turvallisia tiivistevalintoja. Vertailussa KLINGER WLP Waveline ja normaali kuitutiiviste.


Tämä artikkeli on julkaistu alunperin GSD Nordic Oy:n tuottamassa Teknologia- ja alihankintaratkaisut -asiantuntijajulkaisussa, joka ilmestyi Tekniikka&Talous -lehden kampanjaliitteenä 27.9.2024. Kampanja jaellaan lisäksi fyysisesti Alihankinta-tapahtumassa 1.–3.10.2024. 

Tule tutustumaan KLINGER Finlandin ratkaisuihin Alihankinta 2024 -messuille, osastonumero D 9.